NIEUWSBRIEF  17/03/2023

Amerstreekbrief: Groene initiatieven in uw regio

Een nieuwsbrief van samenwerkende natuurorganisaties
Over ontwikkelingen binnen landschap, bodem, water, biodiversiteit, natuurbehoud en -herstel. Maar ook over vraagstukken als klimaatverandering.
Bekijk onze jaaragenda vol inspirerende themadagen, activiteiten en doelstellingen. 
De Biesbosch weer een beetje schoner: Whatzap-groep Drimmelen was erbij!

Staatsbosbeheer organiseerde samen met Rijkswaterstaat en de Gemeenten weer een schoonmaakactie op 11 maart in diverse locaties in de Biesbosch. De animo hiervoor was groot. Ook de Zappers uit gemeente Drimmelen waren goed vertegenwoordigd. Al snel zaten de boten vol. Een extra datum plannen zou helemaal niet verkeerd zijn. Ook de WSV Biesbosch ging die dag op pad. Vele handen maken licht weer en het was een zonnige dag.

Een deel van het afval komt van recreanten, een deel wordt aangevoerd door de rivieren. Van alles werd gevonden: brandblussers, barbecue tonnen, flesjes, blikjes, touw en heel veel plastic. De volgende opschoonactie in de Biesbosch staat gepland op 16 september dit jaar, iets om vast in je agenda te zetten.
Meer lezenBijenlandschap partnerbijeenkomst 

Op 9 maart was Stichting Bei aanwezig bij de partnerbijeenkomst van het Bijenlandschap West-Brabant. De kracht van deze organisatie is het regio-breed delen van kennis en activiteiten met wetenschap, gemeentes, waterschap en natuurorganisaties. Onze gemeente heeft mede hierdoor zijn maaibeleid afgestemd met de hele regio. Het beheer is vooral gericht op verbeteren van bermen voor insecten. 
Meer lezenGroot Groen Feest

Na een succesvolle eerste editie van het Groot Groen Feest in 2022 op het Raadhuisplein in Made, is de organisatie voor de tweede editie 2023 in volle gang. Deze keer in Terheijden. Het doel van deze dag is inwoners van de gemeente Drimmelen, jong en oud, te inspireren en te motiveren om samen te werken aan een mooie duurzame, inclusieve en gezonde toekomst. We nodigen u van harte uit voor deze dag. 
Meer lezenUNESCO: Vital soil under Dongemond college

In het kader van de UNESCODAG 3 maart 2023 zet de gebiedsstichting de AmerkantOp de bodem in de schijnwerper voor de leerlingen van het brugjaar.Waar baseren we ons op? BiodiverCITY a matter of vital soil. Kun je in het kort uitleggen waar dat over gaat? Ja, met een filmpje: Nederlands of Engels.Zo! Dat is interessant! Daar kun je als je het interessant vindt en je hebt er zin in de rest van je leven in doorleren! Kijk maar eens hier.

Bekijk een impressieHollen of stilstaan

Hollen of stilstaan, dat is het nieuwe normaal. Ook in de natuur. Het kan vandaag vriezen en morgen heel erg dooien. Het kan vandaag drogen en morgen helemaal onder lopen. Het is een boeiende vraag wat en wie nu beter tegen die extremen kan, De mens of de natuur en de omgeving. We lopen in de natuur wat dingen na.

In de afgelopen jaren hebben we ter gelegenheid van Boomfeestdag geplant aan de Ameroever en bij zo’n beetje alle basisscholen en aan de Zandstraat en aan de Kalkvliet. We streven naar een aandachtige houding voor de natuur van jonge mensen. We hopen dat dat zich vertaald in zorg voor het groen in de eigen omgeving en een langdurige band. 
Meer lezenUnesco-dag Dongemond 

Op 3 maart was Stichting Bei present op het Dongemond college in Raamsdonksveer. Hier werd door Aat Rietveld aan een lezing gegeven over het belang van bijen en andere bestuivende insecten. Daarna namen de leerlingen deel aan diverse workshops. Opdracht van onze workshop: ‘Maak een poster van alles wat er niet meer te eten is als bestuivende insecten er niet meer zijn.’ 
Meer lezen