NIEUWSBRIEF 30/12/2022
Nieuwjaarseditie

Amerstreekbrief: groene initiatieven in uw regio!

Een nieuwsbrief van samenwerkende natuurorganisaties
Over ontwikkelingen binnen landschap, bodem, water, biodiversiteit, natuurbehoud en -herstel. 
Maar ook over vraagstukken als klimaatverandering. 
Terugkijken naar 2022 & vooruitblikken op 2023
Nu het einde van het jaar nadert is het tijd voor stichting de AmerkantOp, BEI, Whatzap?! en Duurzaam Drimmelen om terug te kijken op behaalde doelen en vooruit te kijken naar een nog groener, duurzamer en socialer 2023!

Het nieuwe jaar is gevuld met allerlei inspirerende themadagen, activiteiten en mooie doelen. Denk aan de Landelijke opschoondagen, het Groot Groen Feest en de Dag van de Biodiversiteit. De jaaragenda met daarin toekomstige activiteiten van de organisaties is via de website van de AmerkantOp en via deze link te bekijken. 

TerugBLIK op 2022 van de Zappers gemeente Drimmelen
De campagne van Whatzap?! is van start gegaan: Stop zwerfafval. In de gemeente Drimmelen zijn 250 ZAP-vrijwilligers aangemeld. 39 daarvan maken gebruik van de HelemaalGroen-app. Daarmee kan je als zwerfafvalruimer jouw route(s) groen markeren. Anderen zien ook jouw acties en dit motiveert. Zo kleuren we samen de omgeving groen!

De ZAPpers hebben dit jaar ruim 9500 kilometer aan wegen en bermen opgeschoond en ruim 2000 zakken met zwerfafval opgehaald, goed voor ongeveer 8000 kilo. Nog niet iedereen maakt gebruik van de Helemaal Groen-app, dus in totaal liggen de cijfers nog veel hoger. Maar met deze prestatie staan de vrijwilligers van Whatzap?! al op de derde plaats van Nederland in de HelemaalGroen-app.

Ons doel voor 2023 is inwoners bewust maken om afval op de daarvoor bestemde plaatsen weg te gooien. Zo worden we de schoonste gemeente van Nederland!

Zwerfafval pakken we samen op onze Facebookpagina!

Maak kennis met Ecowijk Drimmelen 
In 2018 ontstond in een gesprek met vrienden aan de keukentafel bij Lijni en Henk Hindriks het plan om een lang gekoesterde droom werkelijkheid te laten worden: een duurzame wijk met sociale samenhang. Ondanks dat er nog geen locatie is vastgesteld, telt Ecowijk nu al 8 geïnteresseerde gezinnen. 

De woningen in de wijk zijn divers en in harmonie met de andere huizen en de omgeving. Ieder huis heeft zijn kleine, eigen tuin, die ‘als vanzelfsprekend’ overgaat in een gemeenschappelijke tuin. Er is ruimte voor een moestuin. In de wijk vinden we fruitbomen, bloemen en struiken. De wegen op het terrein zijn semiverhard. De auto’s vinden een plek aan de rand van het terrein en kunnen gedeeld worden. Ook is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Niks moet daarin, alles mag. 

Kun jij je vinden in onze kernwaarden zoals sociaal leven, duurzaam wonen en sociocratisch besturen of wil je meer weten? Kijk eens op de website van Ecowijk Drimmelen. Terugblik 2022 en vooruitblik 2023 van Duurzaam Drimmelen
Brabant Geeft Energie programma afgerond
Duurzaam Drimmelen heeft vanaf 2020 het programma ‘Spanning op de groen-blauwe gemeente’ begeleid. Met subsidie vanuit de provincie (Brabant Geeft Energie) zijn in samenwerking met coöperatie Opgewekt Drimmelen en Stichting Behoud Zwaluws Landschap vijf projecten uitgevoerd.

Ons eerste ‘Groot Groen Feest’
Duurzaam Drimmelen kijkt terug op een zeer geslaagde duurzaamheidsmarkt ‘Groot Groen Feest’. Wilt u meedoen of wilt u zich ook presenteren op het volgende Groot Groen Feest in 2023? Meld u aan bij info@duurzaamdrimmelen.nl of kijk op www.grootgroenfeest.nl of op onze Facebookpagina.

Nieuwe plannen
Voor 2023 hebben we een aantal initiatieven in voorbereiding waaronder een gebiedsgerichte studiereis. Ook gaan we verder met een net gestarte studiegroep, die inzoomt op het organiseren van ‘Commons’ initiatieven. Volg de Amerstreek jaarkalender voor meer details.


Een bij-zonder goed 2023
Terugkijkend op een bewogen 2022, gaat Stichting BEI met veel enthousiasme op naar 2023.
Hiervoor hebben we ons vier doelen opgelegd:

1. Toeleggen op educatie door het verder ontwikkelen van leskisten over honingbijen, hommels en wespen.
2. Deelnemen aan activiteiten waar uitleg en informatie wordt gegeven over wilde bijen, wespen en hommels.
3. Een boom schenken aan een inwoner van Drimmelen die zich in het bijzonder voor de natuur heeft ingezet.
4. Inrichten van Ooit aan de Amer met bloemen en planten zodanig dat het als voorbeeld dient voor een bij-vriendelijke biotoop voor insecten in het algemeen en bijen in het bijzonder.

Wij wensen iedereen een bij-zonder goed 2023!