NIEUWSBRIEF  31/03/2023

Amerstreekbrief: Groene initiatieven in uw regio

Een nieuwsbrief van samenwerkende natuurorganisaties
Over ontwikkelingen binnen landschap, bodem, water, biodiversiteit, natuurbehoud en -herstel. Maar ook over vraagstukken als klimaatverandering.
Bekijk onze jaaragenda vol inspirerende themadagen, activiteiten en doelstellingen. Groot Groen Feest!
Zaterdag 15 april in Terheijden

Na de succesvolle eerste editie vorig jaar in Made is dit jaar het Groot Groen Feest in Terheijden. Zaterdag 15 april tussen 11.00-16.00 uur ben je van harte welkom in zaal De Abt, de foyer van De Cour en op het Dorpsplein in Terheijden.

Op deze dag zie en leer je hoe je zelf heel eenvoudig het duurzame verschil kunt maken. Er zijn diverse workshops voor alle leeftijden die veel inspiratie geven om duurzame stappen te zetten, zonder dat het veel tijd of geld kost. De deelnemers vertellen je er graag over onder het genot van een heerlijk duurzaam hapje. 
Meer informatieDeelgenootschap 
‘Steeds meer mensen verlangen naar een samenleving en economie die goed is voor mens en de Aarde. Damaris Matthijsen reikt met haar boek Vrij, Gelijk & Samenleven nieuwe ideeën, begrippen en vormen aan voor zo’n wereld: de vrij-gelijk-samenleving. Zij beschrijft een heldere weg uit de systeemcrisis. Met het deelgenootschap als samenlevingsvorm kunnen we onze weg terugvinden naar liefde, vertrouwen, creativiteit en heelheid. Ook leren we weer van binnenuit zorg te dragen voor onszelf, elkaar en de Aarde.’ – Vrij, Gelijk & Samenleven, Wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving van Damaris Matthijsen

In een leesgroep die gaat over moderne sociale samenwerkingsvormen zoals een DeelGenootschap willen we dit boek bestuderen en erover in gesprek gaan. Eventueel samen een inspirerende lezing of film bezoeken. Welke werkvorm we kiezen, hoe vaak we bij elkaar komen en wat we verder ondernemen bepalen we gezamenlijk.Wie doet mee? Graag voor 14 april aanmelden bij door een mail te sturen naar louis.dietvorst@gmail.com
Lees een preview van het boekVerandering soort zwerfafval
Zappers zien elke keer een verandering in het zwerfafval wat wordt opgeruimd. Na het statiegeld op plastic flesjes was er een toename van 10 procent met blikjes. In de coronatijd waren het vooral de mondkapjes die moesten worden opgeruimd. Tijdens koude dagen zijn het mutsen en handschoenen. Nieuw zijn de plastic zakjes met hondenpoep. Deze liggen met grote hoeveelheden in perken en plantsoenen. Vanaf 1 april zit er statiegeld op blikjes, de Zappers zijn benieuwd of dat verandering zal brengen. 
Meer weten?

De Amerstreekbrief gaat verder onder de poster van Ecowijk Drimmelen‘Honingbijen sterven bij bosjes en niemand weet waarom’Dat was de kop in dagblad Trouw van 25 maart. In de omgeving van Imker Copijn kwam uit een enquête naar voren dat van de 450 volken er 165 de winter niet hebben gehaald, dat is 37% sterfte. Een natuurlijke sterfte ligt rond de 5%. Al jaren lang licht dit percentage veel hoger. Met wat schommelingen tussen 15-20%. Het gevolg is dat deze imker na 30 jaar trouwe dienst dit jaar geen bijen heeft voor de bestuiving van kersen in de Betuwe.

Meer lezenApril aan de Amerkant 
Er is weer genoeg te doen en te beleven in het gebied! Pasen, handen uit de mouwen, Groot Groen Feest, Hanami Sakura! Alle ingrediënten voor op het juiste moment te kiezen voor beleven en genieten. 
Meer lezenIedere maand boommaand
Stichting de AmerkantOp heeft bedacht dat het voortaan iedere maand Boommaand is. Een boom werkt namelijk het hele jaar door. Wortels, bloemen, bladeren, vruchten en zaden maken. Je kan ervan genieten of eraan werken! 

De bomen werken in ieder geval voor ons en een handje helpen mag. Kijk maar eens naar de actuele presentaties van Staatsbosbeheer over de Groene Metropool en die van Terra Nostra over de onschatbare waarde van bomen.
Meer lezen