Truffelgilde in 2023

Op 13 maart is er een overleg met Jip Leermakers, onze paddestoelengoeroe over het programma 2023.

Er is een activiteitenlijst/wensenlijst/suggestielijst  2023:

  1. Workshop zelf paddenstoelen kweken
  2. Aanleggen paddenstoelenpad
  3. Inrichten leskist paddenstoelen
  4. Organiseren paddenstoelenwandelingen in de omgeving o.a. in Baarle
  5. Op zoektocht met de Truffelhond
  6. Workshop top10 ‘makkelijk’ te determineren eetbare paddenstoelen
  7. Workshop top10 ‘makkelijk’ te determineren geneeskrachtige paddenstoelen
  8. Workshop / rondleiding Shitakes kweken in Oosterhout (Meerberg)
  9. Sporen verzamelen/kweken/bewaren/verspreiden bv bij Ooit aan de Amer.

Wie lid wil worden van het Truffelgilde stort € 50 in de pot, bijdragen die we gebruiken voor de organisatie van activiteiten. De aankondigingen van de activiteiten doen we via http://www.AmerkantOp.com en nieuwsbrieven

TRUFFELGILDERS ZIJN MENSEN DIE NET ALS DE AMERKANTOP HET ALLER ALLER BESTE VOOR HEBBEN MET DE BODEM. TRUFFELGILDER WORD JE DOOR € 50 IN DE POT TE STOPPEN. MAAK MAAR OVER OP:

NL 48 TRIO 0379 5485 34 t.n.v. De AmerkantOp en onder vermelding emailadres en/of naam!

Jouw geld in de pot wordt gebruikt om naar RATO jouw deelname aan activiteiten en gebruik van materialen te betalen. Als Truffelgilder heb je voorrang bij deelname aan workshop, kun je met anderen in verbinding staan via app en platform, krijg je toegang tot informatie en heb je een streepje voor bij het verkrijgen van materialen.

Een middagje Morgenstondbos

Jip legt hier alvast uit hoe dat plukken kan: FILMPJE

En het Truffelgilde haalt de pers: De Stem

Zie ook het verslag van de 1e bijeenkomst hieronder.

Stichting de AmerkantOp heeft een Truffelgilde opgericht. Leden van het Truffelgilde verdiepen zich in de bodem en zorgen er goed voor. Het ultieme bewijs voor een gezonde bodem is een levende bodem en paddenstoelen zijn daarvoor een goede indicator. Op een aantal plaatsen in Drimmelen staan op initiatief van de AmerkantOp eiken en hazelaars die afkomstig zijn uit Italië en onder toezicht van de universiteit van Bologna zijn geënt met het mycelium van de witte truffel. Wie weet of dat over 10 jaar truffels oplevert? Wie lid wil worden van het Truffelgilde kan zich opgeven bij Stichting de AmerkantOp. Het ondertekenen van de intentieverklaring is genoeg. Het is de bedoeling om op korte termijn te starten met een leergang paddenstoelen o.l.v. Jip Leermakers, deskundige bij uitstek. Onder zijn leiding kan men leren paddenstoelen determineren en onderscheiden welke eetbaar zijn door mensen of niet en onder welke omstandigheden. Ook leren deelnemers zelf paddenstoelen kweken en komt het benodigde materiaal via Jip beschikbaar. Kosten voor de leergang worden gedragen door de deelnemers zelf. Het ligt voor de hand dat de leergang meerjarig is omdat het leuke maar ook complexe materie is. Opgeven voor een informatieavond kan via het contactformulier op deze website.