Dat was de kop in dagblad Trouw van 25 maart.

In de omgeving van Imker Copijn kwam uit een enquête naar voren dat van de 450 volken er 165 de winter niet hebben gehaald, dat is 37 % sterfte. Een natuurlijke sterfte ligt rond de 5%. Al jaren lang licht dit percentage veel hoger. Met wat schommelingen tussen 15-20%. Het gevolg is dat deze imker na 30 jaar trouwe dienst dit jaar geen bijen heeft voor de bestuiving van kersen in de Betuwe. De kersen zullen dit jaar duur betaald gaan worden.

En in onze omgeving ziet het er niet veel beter uit. Er komen berichten bij Stichting BEI binnen over een sterfte van wel 90%, en dat bij imkers met al 30 jaar ervaring… De oorzaak is niet eenduidig aan te wijzen. De varroamijt verzwakt bijen. Wellicht is er nog een ander virus aanwezig? Misschien 5G-straling? Wetenschappers en imkers zijn het erover eens dat op bepaalde punten veel winst valt te behalen.

Tekst gaat verder onder de foto.


De biodiversiteit in de gemeente Drimmelen laat veel te wensen over. Tuinen zonder planten, struweel dat wordt geklepeld, weinig natuurlijke variatie in het buitengebied, bijenlinten die nog niet zijn gerealiseerd, gebruik van landbouwgif, komt nog een winter bij die laat op gang kwam waardoor de bijen bleven vliegen, maar er waren niet genoeg bloeiende planten. Wij zijn zeer benieuwd hoe de wilde bijen er momenteel voor staan in Drimmelen. Vooralsnog zijn er erg weinig aardhommels gespot. Het wordt voor tuinders in onze omgeving spannend of er voldoende sterke bijenvolken zullen zijn om hun gewassen te bestuiven.


De tijd dringt.

No bees, no food!