Het broeit.

De lente is nog maar net begonnen! Voorbarig om aan een oogstontbijt 2023 te denken. Toch gebeurt dat al wel. Na twee jaar aan de Rotonde bij Wagenberg kan het zo maar zijn dat er nu juist op andere plaatsen wat gaat groeien. Dat kan aan de Ruilverkavelingsweg zijn waar voorlopig nog ruimte is tussen de notenbomen. En binnenkort is er overleg met Jip Leermakers over het zelf kweken van paddenstoelen. En er valt altijd te wildplukken.

Vorig jaar hebben we op uitnodiging van de Brabantse Wal mogen ervaren hoe daar de lokale producten in de aandacht komen en hoe men daar elkaar stimuleert om iets nieuws te verbouwen of klaar te maken. We komen met voorstellen en wie mee wil denken is altijd welkom!

Foto’s van plukdag 9 juli 2022

 • Notenvereniging
  Via Ooit aan de Amer is de AmerkantOp verbonden met de Notenverenging Nederland. Op donderdag 2 maart is er een uitgebreid programma in Geldermalsen met onder gastspreker: Pierre de Wit, voormalig hoogleraar van Wageningen University & Research. Hij is deskundige op gebied … Meer lezen over Notenvereniging
 • Bijeenkomst Truffelgilde
  De AmerkantOp organiseert denken en doen vanuit het perspectief van goed doen voor bodem, lucht en water. Één van de initiatieven is het oprichten van Het Truffelgilde Drimmelen waarbij mensen zich verenigen rondom initiatieven die zijn gericht op het versterken van gezond … Meer lezen over Bijeenkomst Truffelgilde
 • Van zaadje tot 2 meter Zonnebloem in 2 maanden!
  Dat is snel gegaan zeg! Van zaadje tot 2 meter zonnebloem in 2 maanden! Wie zaait en regen krijgt zal oogsten…..
 • Zonnebloemen kloppen aan de poort!
  Aan de Rotonde van Wagenberg kloppen de Zonnebloemen aan de poort! Volgende week start het plukseizoen. Een deel van de bloemen mag blijven staan om zaad te maken. Overigens kunnen we ook Melde oogsten en Korenbloemen. Via onze nieuwsbrief houden we iedereen … Meer lezen over Zonnebloemen kloppen aan de poort!
 • Strijd tussen Zonnebloemen en Melde
  Op zaterdag 4 juni hebben Experimentelers de strijd aangebonden met de Melde die groeit aan de Rotonde Wagenberg. Daarmee kozen de wieders partij voor de Zonnebloemen.

Bericht 1 van 2022, 11 mei!

Bericht 2 van 2022 29 mei

EXPERIMENTELERS 2022: Ambitie

Telen op meer plaatsen
Rotonde Wagenberg
Zevenbergschenhoek
Lage Zwaluwe
Kinderboomkwekerij

Wildplukken
Meer gewassen
Agro-forestry
Meerjarige gewassen (b.v. natuurlijke kleurstoffen)
Geneeskrachtige gewassen en kruiden
Vergeten groenten en granen

Lokaal toegevoegde waarde genereren door:
Verbeteringen voedingswaarde en smaak van basisproducten
Verwerkingen van basisproducten tot specialiteiten, primeurs en kwalitatief hoogwaardig aanbod voor hoog segment

Toename van deelnemende “Boeren” en “Burgers”

S.A.M.E.N.

We kunnen het niet alleen! Bestuursleden, denkers en doeners, werkgroepleden, websiteonderhouders…… Werk aan de winkel! Geef je door, geef het door: deamerkantop@gmail.com

Haver in de gemeente Drimmelen 2021

In maart 2021 heeft Kees in ’t Groen haver gezaaid op zijn land nabij de rotonde van Wagenberg. De plantjes groeiden volop, en het onkruid door het natte voorjaar nog harder. Tegen de tijd dat het haver volgroeid was, is ons duidelijk geworden dat de haver in ons klimaat nooit zo zal groeien dat de kwaliteit vergelijkbaar is met meer zuid en oost europese landen. En daarnaast dat het proces van pellen en stomen heel kostbaar is, ook qua milieuafdruk als we het helemaal naar Limburg zouden moeten brengen.

De haver oogst is…… We hebben veel geleerd over haver; over en met elkaar, wat wel en niet werkt in deze regio en ook dat is een mooie oogst.

In het artikel hieronder:

Achtergrond informatie over haver:

Waarom is haver zo gezond?

 • Voedingswaarde
 • Glutenvrij
 • Wat maak je er van

Wie heeft het mogelijk gemaakt

.2022 Enthousiast geworden en wil je volgend jaar met biodiversiteit experimenteren en ervan te leren? Elke bijdrage is welkom. Geef je op via deamerkantop@gmail.com

EXPERIMENTEEL 1 SCRUBBEN MET HAVER 🙂

EXPERIMENTEEL 2 EET MEER MELDE!

Nieuwsbrief 1

Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 4

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 6

Nieuwsbrief 7

Nieuwsbrief 8

Nieuwsbrief 9

Nieuwsbrief 10

Nieuwsbrief 11