NIEUWSBRIEF  20/01/2023
Amerstreekbrief: Groene initiatieven in uw regio
Een nieuwsbrief van samenwerkende natuurorganisaties
Over ontwikkelingen binnen landschap, bodem, water, biodiversiteit, natuurbehoud en -herstel. 
Maar ook over vraagstukken als klimaatverandering.

Bekijk onze jaaragenda vol inspirerende themadagen, activiteiten en mooie doelen!


Stichting Bei heeft eigen educatie terrein
Stichting Bei heeft geïnvesteerd in een stuk grond van één hectare op het perceel van Ooit aan de Amer. Eind december overhandigde initiatiefnemer Cedric Bousché maar liefst vijf certificaten aan stichting Bei. Hierdoor hebben wij voorlopig 500 vierkante meter in de polder van Made tot onze beschikking. 

Het eerste bijen-eten is al geplant en gezaaid, maar er komt nog veel meer! Op deze locatie komt ook een bijenkast, een heus insectenhotelletje en een informatiebord over nestgelegenheid voor zandbijen. Dit maakt het een educatieve plek om jong en oud te ontvangen en onze boodschap in een natuurlijke omgeving over te brengen. Tegelijkertijd dragen we hiermee zelf bij aan de verbetering van de biodiversiteit in onze eigen omgeving.

Ben je al nieuwsgierig? Ga dan eens kijken aan de ruilverkavelingsweg in Made, vlak bij de kruising
met de Koekoekweg. Als je zelf ook wilt participeren, of een bijdrage (fysiek of financieel) wilt leveren,
neem dan contact met ons op via deze link of kijk op de website van Ooit aan de Amer. 


Een nieuw Groot Groen Feest 
Het Groot Groen Feest staat in de steigers. Op 15 april zal het feest losbarsten in en rondom De
Abt in Terheijden. Een feest waarop duurzaamheid centraal staat. Een feest waarop iedereen kennis
maakt met de mogelijkheden die er zijn om zelf wat bij te dragen aan een mooie, gezonde en fijne
toekomst. Een feest dat terugblikt op 25 jaar Drimmelen en vooruitkijkt naar 50 jaar Drimmelen.
Kortom een feest waar je bij wil zijn. Ook om jouw boodschap, jouw ideeën en jouw toekomstbeeld als organisatie te etaleren. 

Aanmelden of vraag naar meer info? Neem contact op via marijkevos.sted@gmail.com.

Achter de schermen zijn we bij Duurzaam Drimmelen ook bezig met nieuwe ontwikkelingen, dus houd de nieuwsbrief in de gaten!

Even geen stroom: Loadshedding
Cedric Bousche van Stichting de AmerkantOp verblijft een aantal weken in Kaapstad. Hij maakt daar kennis met het fenomeen Loadshedding en deelt zijn ervaringen. Net als in Nederland zijn in Zuid-Afrika dilemma’s voor het energiebeleid nu door mondiale geopolitieke kwesties een tekort is aan energie en de prijs van energie oploopt. Loadshedding is een oplossing van de Zuid Afrikaanse overheid om het tekort aan energie enigszins te spreiden over bevolking en bedrijven in het land.
 
Meer weten over de verschillende fases van Loadshedding? Lees meer via deze link. 

Vooruitkijken na de winterslaap
De winterslaap verloopt een beetje verward. Regen, dan weer op het ijs staan en voor je het weet spoelt het water bijna over de dijk. En het blijft even afwachten wat februari gaat brengen. Tegelijkertijd popelen mensen alweer om scheppen en schoppen en snoeischaren aan de slag te gaan. 

Iedereen die in de startblokken wil staan voor activiteiten is uiteraard van harte welkom. Een dagdeel in het (B)oerburgerbos werken of iets doen bij de kinderboomkwekerij? Een paar uurtjes ondersteunen bij het gebruik van leskisten op de scholen? Meedenken, meeorganiseren en meedoen met de activiteiten van Truffelgilde of Experimentelers? Het kan allemaal. Onze jaaragenda is te vinden via deze link of bovenaan deze nieuwsbrief. 

De AmerkantOp heeft ambities maar het waarmaken kost naast tijd ook geld. De zon gaat niet helemaal meer voor niets op. Sinds december beschikt de Stichting over een mogelijkheid om te doneren via de site. Donaties komen direct ten goede aan de Stichting en bijdragen besteed de Stichting direct aan activiteiten in het belang van de leefomgeving Drimmelen. Over de bestedingen legt de Stichting publiekelijk verantwoording af. 

Iedereen is van harte welkom voor een donatie via deze link!

Blik(jes) terug, een geslaagde actie

Whatzap?! heeft 450 euro gedoneerd aan diverse milieuorganisaties en initiatieven, mogelijk gemaakt door de fanatieke Whatzappers en andere inwoners van Drimmelen. In 2022 hebben zij namelijk lege blikjes verzameld, goed voor dit mooie bedrag. Zo snijdt het mes aan twee kanten: een schone leefomgeving én extra ondersteuning van het milieu.

Hoewel statiegeld op het blikjes op dit moment (helaas) is uitgesteld, sparen we in 2023 gewoon door. Doe mee met deze mooie actie! Lever je verzamelde blikjes in op de volgende locaties:
1. Jan Ligthart, Adelstraat 51A, Made 
2. Familie van Groesen, Antwerpsestraat 43A, MadeZin in meer info? Kijk op onze Facebookpagina

Agenda
Whatzap?! samen
21 Januari 10.00 uur
Gezamenlijk opschonen van het centrum in Made 
Inschrijven kan via onze Facebookpagina of via whatzapdrimmelen@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s