Februari, voorjaarstemperaturen, een zonnetje en milde regen. Kortom een berg werk aan de natuur. Dat valt te merken aan activiteiten, bijeenkomsten en mensen en machines die in zand en klei uurtjes aan het draaien zijn. Daarmee lopen we vooruit bij de Nationale Stichting Boomfeestdag die het sein Boomplantseizoen Meester pas op 15 maart geeft.

Aan het begin van de overgang van planten naar groeien op 15 maart neemt de AmerkantOp samen met andere organisaties en particulieren het initiatief om een balans op te maken samen met politiek, gemeenten, provincie en conclusies te trekken. Wel of geen feest.

Het klopt dat er het afgelopen seizoen veel heugelijke activiteiten zijn geweest rondom bomen. Organisaties, bedrijven, scholen en particulieren hebben ondanks vorst en nattigheid flink gebruik gemaakt van plantmogelijkheden en voor positieve publiciteit gezorgd inzake bomen.

Tegelijkertijd heeft iedereen in de praktijk kunnen zien dat er ook goed gebruik is gemaakt van de mogelijkheden om te kappen, hakken, snoeien en versnipperen in ons landschap. Er zijn veel boomloze bermen, bossen en vlakten ontstaan.

Gaat het nou de goede kant op en sluiten we de bomen in onze harten en vertaalt zich dat in boomaanwas, verbannen we bomen nu juist buiten onze directe leefomgeving en doen we groen voor de bühne, of is het uiteindelijk zo dat allerlei niet groene belangen prevaleren waardoor onze leefomgeving verkaald en vervlakt.

De werkwijze is voor de 15e is simpel.

  1. In de loop van 15 maart kunnen naar eigen keuze individueel of in een groep op eigen initiatief of op suggesties één of meerdere boomplaatsen of boomprojecten worden bezocht waar geïnventariseerd wordt hoe de balans op die locatie uitpakt.
  2. Om 15 uur start een wandeling in het Park, gemeentehuis Drimmelen. Daarbij kunnen deelnemers de ogen de kost geven en onderweg luisteren naar rapporteurs die op de houten (zeep)kist in 2 minuten hun balans van de dag delen met de groep(en).
  3. We sluiten af met een toast op bomen, een hapje/drankje, het delen van een eindconclusie als opmaat voor de voorbereidingen van het boomplantseizoen 2023/2024.

URGENT: De vragen waar het nu even om draait:

  • Steunt u dit initiatief en mogen we dat melden?
  • Wilt u het initiatief actief steunen door een project of meerdere projecten te bezoeken en een balans op te maken al of niet naar eigen keuze (en dat hoeft niet perse op deze dag)?
  • Wilt u het initiatief actief steunen door in de organiserende groep te participeren?
  • Kunt u al iets doorgeven over de mogelijke aanwezigheid van mensen, organisaties, (Zeep)kisters?

En uiteraard: op- en aanmerkingen altijd welkom. Graag uw snelle reactie: contact

Voor wie carnaval geen feest vindt: Onderaan staan wat linken om er dieper in te duiken.

De aankondiging

De eerste flyer

Voor de scholen

Nederland als stad in een bos? Is dat wat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s